This site is one of the services provided by:

 The Veterinary College's logo

The Norwegian Reference Centre for
Laboratory Animal Science & Alternatives

Last updated:

This page has been accessed times since February 19th 1999.

This page has the following address:
/Oppl/kurshistorikk.html


I 1986 ratifiserte Norge Europakonvensjonen om beskyttelse av virveldyr som brukes til eksperimenter og andre vitenskapelige formål (ETS 123: Forsøksdyrkonvensjonen). Konvensjonen var beregnet for landene som tilhører Europarådet; landene innenfor EU har et eget direktiv, som ligner svært mye på konvensjonen. Det kan nevnes at det var en nordmann, Overveterinær Stian Erichsen ved Statens Institutt for Folkehelse, som var formannen for komiteen i Strasbourg som utarbeidet konvensjonen. Stian Erichsen var dessuten aktiv innenfor den internasjonale organisasjonen ICLAS (International Council of Laboratory Animal Science), som allerede på 60-tallet utarbeidet detaljerte forslag til opplæringsprogrammer for dyrepassere og forsøksdyrteknikere.

Konvensjonens Artikkel 26 slår fast at 'Personer som utfører forsøk, tar del i forsøk eller steller dyr som brukes i forsøk, herunder dem som fører tilsyn med virksomheten, skal ha fått formålstjenlig opplæring og øvelse'.

Med bakgrunnen i Europakonvensjonen ble det tatt initiativ til en omarbeidelse av de norske Forskriftene om biologiske forsøk med dyr av 1977. Disse ble erstattet den 1. februar 1996 med Forskriften om forsøk med dyr av 15. januar 1996. Forskriften fastslår at det ikke vil være tillatt å ansette personell ved landets forsøksdyravdelinger, eller arbeide ved disse avdelingene, etter 1. juli 1997 uten at kravene til utdanning fastsatt av Landbruksdepartementet oppfylles (§§6, 12 & 13). Denne fristen er blitt forlenget, i brev fra Landbruksdepartementet, til 1. juli 1998.

Samtidig har den europeiske fellesorganisasjonen for de nasjonale forsøksdyrorganisasjonene FELASA (Federation of European Laboratory Animal Science Associations) arbeidet med å utforme retningslinjer for krav til opplæring av alle kategoriene av personer som arbeider med forsøksdyr. FELASA definerte på et tidlig stadium 4 kategorier personell:

Kategori A: Dyrepassere (Junior Animal Technicians)
Kategori B: Forsøksdyrteknikere (Senior Animal Technicians)
Kategori C: Forskere & ansvarshavende
Kategori D: Forsøksdyrspesialister (de som har tatt en høyere akademisk utdanning innenfor forsøksdyrlære)